Ik “HOOGGEVOELIG”? Echt NIET!! Toch was de uitslag overduidelijk na een HSP-test die ik eigenlijk voor mijn dochter deed. Al die dingen waar ik al meer dan 47 jaar last van had, waren dus géén afwijking of ziekte. En toch zat ik niet te wachten op dat label. Ik moest stoer en sterk blijven voor mijn hectische baan en drukke gezinsleven. Dus zette ik het uit mijn hoofd.
Tot ik uiteindelijk overspannen/burn-out raakte en inzag dat ik er echt mee aan de slag moest. Want hoe moest ik het voor elkaar krijgen dat mijn werk ging matchen met mijn hooggevoeligheid? Ik had geen idee.
 
Achteraf gezien had ik altijd al last gehad van mijn hooggevoeligheid in mijn werk, maar ik had het nooit zo gezien. In mijn puberjaren was er nog weinig aan de hand. Ik was blij dat ik mijn vakantiebaantje in de bloembollen als 15-jarige kon verlaten voor een bijbaan op kantoor in de juridische wereld.
Ik vond het geweldig om de wetboeken in te duiken en officiële documenten te maken. En destijds stond ik nog niet onder tijdsdruk. Dat werd anders toen ik de nodige opleidingen had behaald, en mijn serieuze baan bij datzelfde kantoor opgaf om te verhuizen naar de grote stad. In die nieuwe baan had ik zwaardere verantwoordelijkheden. Als Noord-Hollandse voelde ik me een vreemde eend in de bijt op het formele stadskantoor in Zuid-Holland en moest ik erg wennen aan het taalgebruik en de nieuwe werkwijze. Voor mijn leuke collega’s kon ik het nog wel opbrengen om naar mijn werk te gaan maar van mijn bazen met hun venijnige kritiek kreeg ik dikke stress. Ik werd er niet alleen onzeker van maar kreeg steeds meer angst om foutjes te maken. Niet zo gek dat ik uiteindelijk oververmoeid thuis belandde.
Eenmaal weer hersteld, ging ik gewoon weer aan de slag, want opgeven dat was niets voor mij. En dat altijd maar doorgaan, werd de rode draad in mijn leven, zelfs in situaties waarin ik nauwelijks meer kon werken door de negatieve onderlinge sfeer; dominante collega’s die mij gingen buitensluiten en negeren, de extreme werkdruk en angst voor baanverlies. Natuurlijk waren er ook momenten dat ik er schoon genoeg van had en overwoog om te stoppen. Maar ik had gewoon de energie niet om te onderzoeken wat ik dan zou willen doen.
Dat ik erin die periode achter was gekomen dat ik HSP ben, maakte daarin geen verschil. Ik moest juist stoer en sterk zijn in mijn werk - en wie zit er nu te wachten op een hooggevoelige collega? Die zijn niet stressbestendig en huilen alleen maar, dacht ik toen. En met zoveel jaar ervaring en opleiding vond ik het zonde om uit het vak te gaan. Plus die enorme verantwoordelijkheid die ik voelde voor mijn kinderen, er moest wel geld verdiend worden.
Daarom luisterde ik niet naar waarschuwingen dat ik richting een burn-out liep; dat zou MIJ niet overkomen! Op wilskracht heb ik het vele jaren vol gehouden en toen het uiteindelijk echt niet meer ging, veranderde ik na ruim 23 jaar toch van baan omdat ik dacht dat mijn kwaliteiten daar wél gewaardeerd zouden worden. Daar belandde ik in een kantoortuin met flexplekken en werd ik knettergek werd van de onrust, de herrie, de kritiek en toezicht van mijn baas en werkdruk. Dat hield ik niet lang vol.
Weer veranderde ik van baan. En ook daar waren natuurlijk weer omstandigheden die ik als HSP enorm irritant vond. Zo belandde ik na jaren van altijd maar ‘aan’ staan en aanpassen uiteindelijk toch in een burn-out. Eindelijk kon ik er niet meer omheen: ik moest echt aan de slag met mijn HSP want mijn werk paste gewoon niet bij mijn hooggevoeligheid.
 
Hoe is het nu:
Ik ga nu ontspannen naar mijn werk en aan het eind van de dag heb ik nog genoeg energie om te wandelen met mijn hond, te sporten, aan mijn opleiding te werken en HSP-vrouwen te coachen. Mijn werk past nu wel bij mijn HSP-kwaliteiten, waardoor ik me eindelijk op mijn (werk)plek voel.
Voor mijn gezin, vrienden en collega’s ben ik een leuker mens geworden en ik voel me super gelukkig als ik mijn gevoel een stem geef in m’n besluiten en een rol in mijn werk en leven.
 
Wat is typisch Caren?
Ik doe kennelijk iets bijzonders door er gewoon te zijn, waardoor vrouwen zich ontspannen en zich zo veilig voelen dat ze zich open stellen en in alle vertrouwen hun verhaal vertellen die ze nog niet eerder aan anderen hebben durven toevertrouwen. Mijn intuïtief systemische manier van coachen kan je soms uit balans brengen maar achteraf begrijp je precies waarom en volgt het ‘aha’-moment van inzicht 
 
Visie
Weten dat je hooggevoelig bent maakt het nog niet makkelijker om ermee om te gaan. Als de druk om te presteren hoog ligt en je moet op een kantoor met veel geluidsoverlast en onrust je geld verdienen, leidt dat beslist tot oververmoeidheid en overprikkeling en uiteindelijk misschien wel een burn-out of born-out. Terwijl het met kleine aanpassingen van de HSP én in een organisatie vaak prima te regelen is dat een HSP wel optimaal kan presteren en zelfs energie overhoudt aan het einde van de werkdag. Dan is een hooggevoelige vrouw met haar sensitieve kwaliteiten een prachtige toegevoegde waarde voor het werk. Zo kan HSP juist vóór je werken.
 
Wat je over mij moet weten:
• kernwoorden: koffie, sunshine, hardlopen, wandelen (met mijn hond) op het strand, in willekeurige
volgorde;
• als ik weg ga - al is het maar voor een weekend - altijd mijn hardloopschoenen meeneem en het heerlijk vindt om ’s morgens vroeg hard te lopen terwijl mijn gezin nog lekker ligt te slapen;
• ik een enorme klik heb met honden en het fantastisch vindt om met ze samen te zijn of werken. Het kan me enorm raken als ze door het spiegelen van iemands gedrag ervoor zorgen dat er inzicht komt, ik geniet van het “aha-moment” op iemands gezicht;
• ik een hekel heb aan bijna alle huishoudelijke taken -ben ook allergisch voor stof- behalve aan ramen lappen dat vind ik dan weer geen probleem;
• ik gezond leven en eten heel belangrijk vind en dat zelfs op vakantie zoveel mogelijk probeer te doen, maar een zak chips kan ik niet weerstaan;
• ik dol ben op de zee en het strand. Het is voor mij DE plek om mijn hoofd leeg te maken en me weer helemaal op te laden. Op vakantie ga ik het liefste naar een Grieks eiland met mooie zandstranden om dan urenlang te wandelen en te zwemmen in het helder blauwe zeewater;
• ik energie krijg van diepgaande en inspirerende gesprekken graag met wat humor erbij maar het liefste vertrek bij eindeloze gesprekken over voetbal of politiek.
 

Wat kan ik voor je betekenen?

Vind je het spannend om aan iets nieuws te beginnen of voor jezelf te kiezen?! Ik weet er alles van. Voel je vrij om contact met mij op te nemen dan vertel ik je graag wat ik voor je kan betekenen. Ik wil graag kennis met je maken en uiteraard ben je tot niets verplicht šŸ¤— Je kunt me appen of mailen of vul het formulier hieronder in. Dan neem ik zsm contact met je op.