Ik loop vast op mijn werk

Ze barst in huilen uit en verontschuldigt zich gelijk. Sorry hoor maar ik weet ook niet waarom dit gebeurd, zegt ze tijdens de voorstelronde bij de opleiding Intuïtieve ontwikkeling. Mijn baas heeft me al een keer gewaarschuwd dat ze niet tevreden over me zijn. Ik werk niet snel genoeg, en bij ons op kantoor gaan er ontzettend veel klantendossiers doorheen per dag. Ik doe ontzettend mijn best maar ik ben bang dat het toch weer verkeerd gaat. En mijn collega's... ze doen alsof ze me steunen, maar ik weet dat ze achter mijn rug klagen over mijn werktempo en me uitlachen omdat ze me raar vinden. Dus stort ik me op het ene klantendossier na het andere en vermijd ik contact met m'n collega's, maar ik voel me de hele tijd gespannen.

Bang om haar baan te verliezen

Ze sport en wandelt veel om wat rust in haar hoofd te krijgen maar het helpt allemaal niet en ze begrijpt niet waarom haar dit telkens overkomt. Al vaak genoeg is ze er achter gekomen dat haar voorgevoel achteraf helemaal juist was en dat ze niet op haar collega’s hoeft te rekenen. Straks verlies ik weer mijn baan, eindigt ze haar verhaal.

Last van perfectionisme?                   

Ik zit naast haar in de kring en begrijp heel goed hoe zij zich voelt. Ook ik heb me jarenlang niet veilig gevoeld op mijn werk en dat heeft grote impact gehad op mijn gezondheid. Zeker als het je maar niet lukt om je werk in hetzelfde tempo te doen als je collega’s en je weet dat ze daar over roddelen. Je doet je best maar je vindt kwaliteit nu eenmaal belangrijker dan kwantiteit want dat is nu eenmaal je aard als hooggevoelige vrouw. En als jij net zo sensitief bent als ik, begrijp je precies wat ik bedoel. En, natuurlijk baal je daarvan want je wilt natuurlijk niet het buitenbeetje zijn maar dat perfectionisme zit je gewoon in de weg.

Perfectionisme hoort bij hoogsensitiviteit                                     

Sinds ik er achter ben dat ik hoogsensitief ben en weet dat perfectionisme daar bij hoort, lukt het mij veel beter om alles een stuk relaxter aan te pakken. Niet meer eindeloos blijven verbeteren, maar goed is nu eindelijk goed genoeg voor mij. En dat is niet alleen fijn voor mij, maar de verstandhouding met mijn collega’s is daardoor enorm verbeterd en is het een stuk gezelliger met elkaar. En als bonus hou ik daardoor veel meer energie over aan het einde van mijn werk.

Hoogsensitiviteit heeft ook voordelen

Het heeft wel even geduurd voor ik dat hoogsensitief-zijn echt kon accepteren want ik had daar zelf best een vooroordeel over en die was niet echt positief. Maar nadat ik me erin ging verdiepen en alle puzzelstukjes in elkaar vielen, lukte het ineens heel goed en zie er nu ook de voordelen van in. Zo wist ik gelijk dat de dame naast mij ook hoogsensitief was en dat ik haar heel goed zou kunnen helpen met dat vastlopen in haar werk, zoals ik al meer vrouwen daarmee geholpen heb.

Zit jij ook vast door je perfectionisme en vraag je je af of je misschien hoogsensitief bent? Geef me dan gerust een belletje voor een gratis gesprek waarin ik je er meer over kan vertellen. Klik op de link: https://lekkerwerkenmethsp.nl/contact