Blog: last van overprikkeling

Herken jij dit?

  • Je bent binnen aan het werk en moet je goed concentreren omdat het een lastig klus is. Plotseling  wordt de rust verstoord doordat buiten een buurman met een bladblazer zijn tuin gaat schoonmaken. Je probeert het geluid te negeren maar dat lukt niet. Het geluid is keihard en je kunt je niet meer concentreren. Je wordt gewoon overspoeld door de herrie en je kunt je werk niet meer doen.
  • Je hebt afgesproken met een vriendin en als je bij haar binnenkomt voel je spanning. Het hangt in de lucht en je voelt het gelijk. Je vriendin hoeft niet eens te vertellen wat er aan de hand is want je weet al dat er iets mis is. Ze doet haar best om niets te laten merken maar ze is duidelijk niet in een goed humeur. Je wilt er niet gelijk naar vragen maar het voelt heel ongemakkelijk voor je en je vraagt af of je iets verkeerds heb gedaan. De spanning in de lucht is om te snijden en je hebt er echt last van.
  • Je hebt een feestje en je weet dat het er veel mensen zullen komen. Als je binnen komt, lijkt het alsof iedereen je aanstaart en je voelt je ongemakkelijk. De muziek staat hard aan en de mensen proberen boven de muziek uit een gesprek met elkaar te voeren. Je weet niet zo goed wat je moet doen en hoe je een gesprek moet beginnen. Als je een bekende ziet en erbij gaat staat, word je niet echt in het gesprek betrokken. Dan gaat het licht uit en worden er fel knipperde discolichten aangezet. De felle lichtflitsen doen zeer aan je ogen. De harde muziek, de lichtflitsen en zoveel mensen om je heen; het zijn teveel prikkels. Je kunt het niet aan en gaat naar huis.

Dit zijn een aantal situaties die je vast wel herkend als hooggevoelige vrouw. Je ervaart (harde) geluiden, negatieve stemmingen en felle lichten extremer dan anderen en hebt daar veel last van. Je voelt je snel overprikkeld en hebt tijd nodig om ervan te herstellen. Het beste werkt dan dat je je terugtrekt en in rust en stilte je last van overprikkeling verwerkt om je energielevel weer op te laden.

Wil je beter omgaan met de last van overprikkeling en daardoor meer rust en balans in je leven ervaren? Neem dan contact met mij op voor een gratis kennismaking: info@lekkerwerkenmethsp.nl

#overprikkeling #hooggevoeligheid #prikkels #overprikkeld #rustenbalans